Wat betekent Somatisch in verbinding met Yoga?

 

Thomas Hanna zegt: "Als je het kunt voelen, kun je het veranderen." Om stabiliteit en mobiliteit te herwinnen moet je jezelf volledig van binnenuit kunnen voelen en beheersen. Een somatische beweging is in het algemeen een beweging die bewust wordt uitgevoerd met de bedoeling om je te concentreren op de interne ervaring van de beweging in plaats van dan het uiterlijk of resultaat van de beweging. Bewegingen worden langzaam uitgevoerd, met de nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

 

Door op deze manier te werken, kan het lichaam en, nog belangrijker, het menselijk zenuwstelsel dat onze houding en beweging regelt, nieuwe manieren van bewegen leren. Somatische yoga, ontwikkeld door Thomas Hanna in de jaren zeventig, werd sterk beïnvloed door de methoden van Moshe Feldenkrais - een pionier van de Feldenkrais-methode. Deze methode wordt gebruikt om het menselijk functioneren te verbeteren door het zelfbewustzijn door beweging te vergroten.  Bonnie Bainbridge Cohen, pionier van de somatische disciplines en de grondlegger van het Body-Mind Centering, ontwikkelde het verder en creëerde een nieuwe vorm om Somatische Beweging in relatie tot yoga. Donna Farhi heeft haar eigen lerarenopleiding waarin ze de leer van de yoga en de somatische beweging combineert. 

De Soma Yoga die ik geef, is een mix van somatische beweging en de traditionele yoga die ik door de jaren heen heb bestudeerd en beoefend met een aantal van deze geweldige leraren. Het werk van Bonnie Bainbridge Cohen - Body Mind Centering, evenals Feldenkrais, Alexandertechniek, Embodied movement, Embodied Awareness en Somatische beweging was en onderdeel van mijn coachingstraining aan het Institute of Somatic Movement Studies in Amsterdam. In en training met Donna Farhi leerde ik deze prachtige transformerende therapeutische vaardigheden toe te passen op de beoefening van yoga. 

 

 

 

contact en vragen     064 0817890       marinatrisic@hotmail.com

copyright © 2015

by inflow design.      photography by Dani Torlentino